DOOD AAN DE SCHILDWANTSEN!
Voorop gesteld: schildwantsen doen feitelijk weinig verkeerd. Ze steken of bijten niet, en maken je niet ziek. Je wilt schildwantsen bestrijden vanwege de stinklucht die ze kunnen verspreiden en hard irritant gezoem. Een persoonlijk geschreven verslag over schildwantsen verspreiden uit eigen ervaring.
De schildwantsen (Pentatotmidae) vallen onder de wantsen (Heteroptera). Schildwantsen hebben antennes met vijf geledingen, een vierledige steeksnuit (rostum) en drieldige voeten (tarsen). Op de rug zit een schild, (scutellum), van enige dikte. Het hele beestje ziet er uit als een schild, vandaar de naam schildwants. De kleuren variëren in groen, bruingemarmerd of zelfs heel kleurrijk. Lengte verschilt van 5 tot 25 mm. Ze leggen zo’n 400 eitjes in het voorjaar die uitgroeien tot herbivore nimfen tot ze volgroeid zijn en carnivoor of omnivoor worden. Er zijn verschillende soorten: de bruingemarmerde schildwants, grauwe veldwants, bladpootwants, berkenwants, berkenschildwants, graafwants, Sierlijke schildwants, bessenwants… de groene schildwants is het meest bekend.
Schildwantsen overlast: het zijn smelly bugs
Schildwantsen zoeken naar een overwinteringsplek. Ze komen op licht af en dringen per toeval je huis, garage of schuur binnen. In het Engels heten schildwantsen ‘stink bug’, en verwijst naar hun mogelijkheid om een zoetig stinkend vocht te verspreiden wanneer ze zich bedreigd voelen of worden aangevallen of geplet. Die geur is echt heel erg. Na een eerste keer bedenk je je echt wel een tweede keer voordat je zo’n beest weer wegslaat. Ook je huiskat zal na een eerste verschalking dit beest niet meer opeten. De schildwants heeft bijna geen natuurlijke vijanden. Ze vliegen met een heel luid gezoem en gaan op lamplicht of licht van je laptop af. Lig je op bed te Netflixen en is het huis verder donker dan is het verstandig om je deuren en ramen dicht te doen, want ze verstoren echt je avondje.
In de landbouw veroorzaakt de opkomst van de Aziatische bruingemarmerde schildwants voor miljoenenschade, vooral in de fruitsector. Het eet namelijk appels, abrikozen, peren, maïs, kersen, perziken, paprika’s, druiven, sojabonen, tomaten… alles wel zo’n beetje. Ze doorboren de vrucht en laten speeksel achter dat voor verrotting zorgt. In China, waar het beestje in 2007 uit kwam en zich eerst in Zwitserland vestigde, heeft het de Trissolcus japonicus (soort van parasitaire wesp) als aartsvijand. In andere landen waar deze niet voorkomt, is geobserveerd dat andere parasitaire wespen ook de schildwantsen als voedsel zien. Ook pissebedden, bepaalde spinsoorten en in Noord-Amerika de wheel bug vallen de schildwantsen aan. In Nederland zijn er géén natuurlijke vijanden bekend.
Schildwantsen bestrijden: de beste methode
Last van schildwantsen in je huis? Zo bestrijd je ze het meest effectief:
- Vul een leeg waterflesje met een flinke spuit afwasmiddel en vul de helft met water. Schudt.
- Zie je een schildwants? Pak je flesje, open de dop en tik het beestje in het flesje. Even schudden. Op het platfond kun je het beestje klem zetten met de flesopening en dan even heen en weer tikken. Als ze ernaast vallen, geen paniek. Ze vliegen even rond en dan kun je het weer proberen.
Door het afwasmiddel verzuipen ze en het zorgt er ook voor dat eventuele geur direct verdwijnt. Leeg je flesje regelmatig. Laat je de dode schildwantsen te lang in het flesje zitten en kleurt je flesje water rood, bereid je dan voor op een intens vieze lucht als je het flesje leegt.
Dit is de meest efficiënte manier om snel veel schildwantsen te bestrijden. Heb je maar last van eentje? Pak ‘m met wat wc-papier (helpt ook tegen de stank) en gooi ‘m weg.
Schildwantsen op natuurlijke wijzen bestrijden – binnen & in de tuin
Er zijn nog een aantal andere manieren om van je schildwantsenplaag af te komen, binnenshuis en in je tuin:
- Veeg ze op en spoel ze door. Gebruik stoffer en blik om ze op te vegen. Pas op dat ze niet wegvliegen. Spoel door in je toilet.
- Strooi met kiezelaarde (diatomeeënaarde). Kan zowel binnenshuis als buitenshuis in je tuin, het is een natuurlijk gesteente wat deeltjes silica, aluminiumoxide en ijzeroxide bevat. Schildwantsen drogen uit omdat kiezelaarde de wasachtige beschermlaag op het exoskelet van de schildwantsen afbreekt. Strooi op de beestjes en waar je ze ziet. Koop kiezelaarde wat niet stoffig is om je eigen luchtwegen te beschermen.
- Strooi met kattenkruid. Dood niet, verjaagt wel en kun je zelf groeien in je tuin. Biodiversiteit in de tuin s altijd verstandig!
- Vul een verstuiver met water en druppels mintolie. Doodt niet, verjaagt wel.
- Vul een verstuiver met water en knoflookpoeder en spuit direct op de schildwantsen. Je kan ook teentjes knoflook fijnhakken en neerleggen bij plaatsen waar schildwantsen zich verzamelen.
- Vul een verstuiver met afwasmiddel en water. Het droogt de stinkwantsen uit.
- Waar je de schildwantsen ziet lopen leg je een strook vliegenpapier neer waarop ze vastkomen. Dubbelzijdige tape werkt ook. Let op: wel kans op stank.
- Dood er een paar in je tuin. De stanklucht die dit verspreid, waarschuwt andere schildwantsen.
Schildwantsen voorkomen
Ze komen je huis binnen via kieren, gaten, ramen, deuren, plinten, plafondlampen etc. Kit alle gaten dicht, breng dunne roosters aan op je ventilatie (2.5 mm) en wrijf met sterk geurende wasverzachterdoekjes (of droogtrommeldoekjes) over hordeuren.
Schildwantsen bestrijden met pesticides
Bifenthrin is het ingrediënt dat werkt tegen schildwantsen. Dit is chemisch, lees de verpakkingen goed en wees altijd voorzichtig. Draag een veiligheidsbril om je ogen te beschermen (zeker als je spray gebruikt) en beschermende kleding.
Schakel professionele hulp in bij grote aantallen en bestrijding met pesticides.