085 - 051 6051

Kom je deze insecten tegen in je tuin? Laat ze lekker zitten! Ze helpen je tuin goed te houden.

HelperHelpt jou zoKun jij zo helpen
BijenOntzettend belangrijk beestje. Veel voedselgewassen rekenen op bijen voor de bestuiving: kersen, appels, frambozen, courgettes, paprika’s, avocado’s, zonnebloemen en de mosterdplant.Plant bloembollen, inheemse plantensoorten, een mix van grasklokje, ezelsoren en wilde reseda. Plant geen dubbele bloemen en gebruik geen pesticiden.
SpinnenEet grote aantallen plantenetende insecten. Beschermt planten tegen schade. Liever niet in je huis? Vang ‘m en plaats ‘m voorzichtig in je tuin.Snoei niet elk takje weg, laat ruimte voor de spin.
PissebeddenLeven van dood blad en houtresten. Bemesten de tuin en maken deze ook schoon. Liever niet? Ze houden niet van as en koper.Laat bladval op de tuingrond liggen en hou het een beetje vochtig.
OorwormenVerzot op bladluizen, mijten, eitjes van slakken en insecten en dode diertjes.Laat een bladerhoop liggen of maak een oorwormhuisje
LieveheersbeestjesDe welbekende bladluisbestrijders. Eten tot 100 bladluizen per dag.Plant meidoorn, linde en hazelaar. Laat brandnetel staan. Ruim bladeren en stengels in de winter niet op.
GaasvliegenEet vooral bladluizen. Als larve eet de gaasvlieg tot 300 a 400 per dag. Daarom heeft de larve de bijnaam bladluisleeuw.Laat dor blad in de winter liggen of maak een gaasvliegkastje met stro.
LoopkeverEten bladluis, larven, coloradokevers en cidaden.Laat dor blad in het najaar liggen of maak een insectenhotel.
DuizendpootEten slakken, wormen en aan planten knagende dieren.Laat dor blad liggen en zorg voor een natte plek.
MierenDeze kleine helpers eten echt alles: kleine dode insecten, groen afval, korrels, bladluizen. Ze zijn de opruimers van je tuin. Houd het schoon waar je ze niet wilt, ze houden ook niet van koper.Ze kruipen graag onder tegels: die worden warm in de zomer.