Ongedierte bij huisdieren: je hond of kat die opeens flink gaat lopen krappen of zichzelf bijten. Je krijgt dr direct zelf jeuk van! De meest voorkomende ongedierte bij huisdieren zijn vlooien, teken en lintwormen. Zo bestrijd je ze.
Natuurlijk laat je graag je hond een flink stuk rennen door de natuur. En die plons in het water vergeef je ‘m graag als je ziet hoe veel los je huisdier er aan heeft. En terwijl sommige katten het prima vinden om de wereld van achter het glas te bekijken (en beoordelen), willen ook veel kleine tijgers de wijde wereld juist in. Dat ze dan thuiskomen en geplaagd worden door een ongedierte, hoort er eigenlijk gewoon bij.
vlooien bij huisdieren
Vlooien zijn kleine bruine, zijdelings afgeplatte, diertjes. Hun beet leidt vaak tot heftige jeuk en krabben bij je huisdier, maar lang niet altijd. Heeft je huisdier veel haar, dan vind je ze maar moeilijk. Vlooien eten alleen op je huisdier, ze wonen na het eten in de omgeving van je huisdier: jouw huis. De indicatie dat je huisdier vlooien heeft: vlooienpoepjes. Kleine korreltjes, zwart-bruin, die je tussen de haren vindt.
Er zijn hondenvlooien en kattenvlooien, waarbij de laatste het meeste voorkomt en je die ook bij honden terug kunt vinden. Vlooien eten bloed, leggen honderden eitjes en vermenigvuldigen zich iedere 6-8 weken, of sneller, afhankelijk van de warmte. Je krijgt dan een ware vlooienplaag. In de winter is het natuurlijk warm in je huis, dus blijven de vlooien leven. Een vlo bijt een klein bloedvat aan en spuit een beetje speeksel in de huid om het stollen te voorkomen. Dat speeksel kan een allergische reactie bij je huisdier veroorzaken. En dat jeukt. Je huisdier krabt zich een ongeluk, tot bloedens toe, wat resulteert in kale plekken. Wat een rotbeesten die vlooien!
Tips voor vlooienbestrijding
- Langharige hond: druppels of tabletten met een insecticide geschikt als effectief bestrijdingsmiddel. In tabletten zit Program, een groeiremmer die het uitkomen van eieren voorkomt.
- Kortharige hond: naast tabletten of druppels kun je ook een vlooienband en een vlooienspray gebruiken (deze is op basis van pyrethine). Die spray werkt voor 2 maanden.
- Katten: gebruik vlooidruppels en tabletten. Heb je een kortharige kat? Dan is ook een vlooienband goed toe te passen.
- Shampoo: Laat je huisdier zich wassen? Dit werkt prima aanvullend, maar is alleen niet voldoende.
- De omgeving: je huis zit dus vol vlooien. Gebruik vlooiensprays en vlooienpoeder, dat je typisch direct weer kunt opzuigen met de stofzuiger. Regelmatig stofzuigen is nodig.
- Wat werkt niet? Biobandjes, halsbandzendertjes en homeopathische vlooiendruppels (want is gewoon water).
Teken bij huisdieren
De teek is een spinachtige parasiet die zich voedt met het bloed van dieren en mensen. Ze komen vooral in vegatatierijk gebied voor, zoals heide en bossen. De volwassen teek is van maart tot november actief, maar soms ook in een warme winter. Ze zitten op struiken en plantengewas in afwachting van een passerend persoon of dier, laten zich vallen en zoeken direct een stukje huid om te bijten. Je vindt ze bij je huisdieren vooral bij de liezen, oksels en achter de oren. Teken zijn gevaarlijk voor mens en dier: hun beet kan een ontsteking veroorzaken, zelfs een abces. Bij heel veel beten krijgt je huisdier bloedarmoede en kan hier zelfs aan overlijden. Daarbovenop kan de teek de ziekte van Lymfe overbrengen, 24 tot 48 uur na vasthechting. Dat gebeurt via de Borreliose bacterie, dat bij 40% van de tekens voorkomt. Andere mogelijke ziektes zijn babesiose, ehrlichiose en anaplasmose: let op, je huisdier kan ook meerdere symptomen krijgen als gevolg van meerdere infecties. Het zijn serieus nare beesten die je als huisdiereigenaar ook serieus moet nemen.
Teken bestrijden
- Voorkom tekenbeten. Dat is natuurlijk heel gemakkelijk gezegd, want dat huisdier van je trekt zich daar weinig van aan. Overweeg bij je hond om in bepaalde bosrijke gebieden deze aan de lijn te houden, voor zijn eigen veiligheid.
- Controleer je huisdier. Een teek zie je typisch pas na de bloedmaaltijd: het achterlijf zwelt op en voelt als een knobbeltje tijdens het aaien van je huisdier. Check je huisdier wanneer je weet dat het in een dichtbegroeid gebied is geweest. Honden en katten hebben tepels (en meer dan mensen), verifieer dus dat je echt met een teken te maken heb.
- De teek verwijderen. Lees de hele tekst eerst en leg alles klaar, je huisdier heeft doorgaans weinig geduld hiervoor. Gebruik een speciale tekentang of tekenpincet. Deze hoor je als eigenaar van je huisdier altijd in huis te hebben, maar is ook voor jezelf belangrijk om te hebben. Alcohol of olie is NIET nodig, verdoven is NIET nodig. Ook NIET in de teek knijpen. Druk de haren van je huisdier met je vrije hand plat. Open de tekentang en pak de teken zo dicht mogelijk tegen de huis. Je wilt de kop pakken, niet het lichaam. Recht omhoog trekken van je huisdier af, NIET draaien. Draaien is niet nodig. Controleer de wond, Reinig de wond met jodium of 70% alcohol, en noteer de datum.
- Huisdier in de gaten houden. Nierontstekingen en infecties bij je hond kunnen duiden op Lymfe. Bij katten is Lymfe zeldzaam, maar ze kunnen verlammingen en plaatselijke ontstekingen krijgen. Sloom, weinig eetlust en koorts? Dat duidt op babesiose. Koorts, bloedingen en vochtafscheidingen? Dat kan duiden op ehrlichiose. Daarnaast ook (of alleen) overgeven, diaree en bloedingen? Anaplasmose. Dit soort verschijnselen komen na een specifieke aantal dagen. Noteer daarom de datum dat je de teken hebt verwijderd. Ga direct naar de dierenarts.