Wolluis voorkomen en bestrijden

De schrik van iedereen met enige aandacht voor zijn kamerplanten of moestuin. Wolluizen zijn vervelende plaagdieren welke relatief vaak voorkomen in Nederland. De Wolluis zie je vaak in de tuin of bij planten welke zich in het huis bevinden. De Wolluis tast de planten aan, vandaar dat bestrijding wenselijk is. In dit artikel gaan we in op wat de Wolluis precies is, hoe je deze het beste kan bestrijden en welke overlast de Wolluis geeft.

Wolluis: wat is het voor ongedierte?

Citroenwolluis
De Citroenwolluis. Door Onbekend – CSIRO [1], Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4472047
De Wolluis: Pseudococcidae is een insect welke zich voed met planten en deze tijdens het eten aan de plant verzwakt, het blad kleurt geel en in uiterste gevallen sterft de plant af. De Wolluis komt in vele soorten voor waarvan de citruswolluis: Pseudococcus citri de meest voorkomende soort is. Wolluizen komen wereldwijd voor en hebben een lengte van 3 tot 6 millimeter. De Wolluizen hebben een extreem koud bestendige huid en kunnen temperaturen van -40 graden Celsius verdragen, eieren leggen de insecten in een wasachtige afscheiding.

De Wolluis heeft de voorkeur kruidachtige gewassen op te eten zoals onder andere grassoorten, planten uit de vlinderbloemfamilie en composietenfamilie. Wolluizen beschadigen planten door het eten eraan maar ook door de uitscheiding van honingdauw waarop schimmels gaan groeien. De schimmels verminderen het vermogen van de plant tot fotosynthese welke de plant verder verzwakt. Hoewel de meeste soorten zich voeden aan de bovengrondse delen van de plant zijn er ook soorten welke de wortel aantasten. Wolluizen zorgen in sommige gevallen ook voor galappels (plantengal, woekering).

Overlast van de Wolluis

De Wolluis tast planten aan, grassen en kruid gewassen. De Wolluis eet de planten op, brengt honingdauw aan waarop schimmels gaan groeien en leggen eieren in een wasachtige substantie op de planten. De Wolluis plant zich voort door het leggen van honderden eieren welke er voor zorgen dat er in een jaar tijd een of twee generaties ontstaan.Bijna alle soorten Wolluis kunnen zich voortplanten door seksueel dimorfisme: het kunnen veranderen van geslacht.

Hun sterke voortplanting op kamerplanten ziet men als een plaag, planten waar de Wolluis zich op voortplant en welke deze aantast zijn onder andere: Orchideeën, de citrus, Gardenia, Varens, Olijfboom en Cactussen. De mannetjes hebben vleugels en kunnen van plant naar plant vliegen. Met betrekking tot de voortplanting valt op te merken dat deze meestal in de warmere maanden van het jaar geschied. Wolluis is voor de mens niet gevaarlijk maar wel vervelend omdat ze planten aantasten.

Mensen zijn de belangrijkste verspreiders van Wolluis via hun kleding.

De bestrijding van Wolluis – 3 tips 

Helaas is de Wolluis erg lastig te bestrijden:

  1. Natuurlijke vijanden. De Wolluis is te bestrijden met predatoren, een voorbeeld is een lieveheersbeestje. Deze eten de Wolluizen op en zijn vaak een effectieve oplossing indien men enkele van de lieveheersbeestjes plaats op de plant welke is getroffen door de Wolluis. Ook sluipwespen en gaasvliegen eten de Wolluizen op.
  2. Plantenspuit. In de wintermaanden is de Wolluis te bestrijden door de planten in te spuiten met een mengsel van 12 gram paraffineolie per liter water. Ook 50% water en 50% alcohol mengsels zijn een goede manier om de insecten te bestrijden. Wat ook een oplossing is, de Wolluizen te bespuiten met een mengsel van water en spiritus. Alle Wolluizen dienen bespoten te worden en de behandeling moet men herhalen tot op het moment dat er geen Wolluizen meer te vinden zijn op en nabij de plant.
  3. Pesticiden. In het geval van een extreme plaag waarbij bovengenoemde niet voldoende werkt om de Wolluis te elimineren kan worden uitgeweken naar pesticides eventueel op chemische basis. Pesticides op chemische basis zijn echter wel sterk milieu belastend en zeker in geval dat de plaag zit binnen in het huis voordoet is het verstandig dit als laatste redmiddel aan te merken.

Het voorkomen dat planten op de tocht staan is een manier om Wolluis te voorkomen of in ieder geval de kans op infectie te verkleinen, planten welke op de tocht staan trekken eerder Wolluis aan dan planten welke niet op de tocht staan.

Hoofdfoto bron: door Tegermee, via CC 2.0