085 - 051 6051

In iedere grasmat zijn wel insecten te vinden. Sommigen zijn heel bevorderlijk voor het gras, maar anderen maken het gras kapot. Eén van de grootste gevaren voor je grasmat is een klein, C-vormig beestje: de engerling. Hier lees je meer over de engerling en hoe je hem kan bestrijden.

Wat is een engerling?

Engerling bestrijden tips

Een engerling is een larve van kevers uit de familie van bladsprietkevers. Hiertoe behoren onder anderen de meikever, mestkever, neushoornkever, junikever en Johanneskever. De engerling is een vrij dikke larve met een karakteristiek C-vormig lichaam met een verdikking aan de achterkant. Ze zijn geelwit van kleur met een harde oranjebruine kop en ze worden tussen de twee en vier centimeter lang. In de winter kruipen engerlingen diep in de grond om de kou te overleven en ook de rest van het jaar zul je ze niet boven de grond zien. Zie engerlingen voor meer informatie.

Hoe herken je de overlast?

Engerlingen kunnen zorgen voor een hoop overlast, vooral bij grasmatten. Engerlingen verblijven onder de grond en beginnen met het eten van de haarwortels van grasmatten. Wanneer deze op zijn, gaan ze verder met de rest van de wortels. Hierdoor wordt het heel moeilijk voor het gras om nog voldoende water en voeding op te nemen en sterft het gazon af. Engerlingen zijn echter niet alleen een probleem voor grasmatten, maar ook voor andere planten in de tuin. Wanneer de haarwortels van een grasmat op zijn, gaan ze niet alleen door met de rest van de wortels van de grasmat maar ook met die van andere planten. Deze kunnen hierdoor ook makkelijk afsterven.

Hoe bestrijd je de engerling?

Het bestrijden begint met het opsporen van de engerlingen. Om dit te doen, maak je een stuk van de plek waar het gras geel is geworden open. Je ziet de larven of eitjes gelijk zitten. Natuurlijke vijanden van de engerling in uw tuin, zoals kraaien, mezen en spreeuwen, kunnen ook wijzen op hun aanwezigheid. Wanneer de aanwezigheid van de engerlingen vastgesteld is, kan er worden overgegaan tot bestrijding. Dit kan op de volgende manieren:

  • het gebruiken van parasitaire aaltjes. Dit is een milieuvriendelijke en diervriendelijke manier van het bestrijden van engerlingen. Bij het gebruik van parasitaire aaltjes zorgt een parasiet ervoor dat de engerlingen sterven. De parasiet dringt zich binnen in het lichaam van de engerling, verdoofd hem, laat hem sterven en verspreid zich naar een andere engerling. Zo worden alle engerlingen bestreden. Er worden op deze manier dus ook geen nuttige insecten gedood. Aaltjes tegen engerlingen zijn makkelijk verkrijgbaar.
  • Het planten van wilde peen. Op wilde peen komt namelijk de gewone keverdoder af. Dit is een gevleugeld insect waarvan de larve de engerling parasiteert en op die manier laat sterven.
  • het inschakelen van een professional. Wanneer bovenstaande manieren niet werken, kan men altijd de hulp van een professional inschakelen.

De engerling is een gevaar voor je grasmat, maar kan gelukkig goed bestreden worden op een onschadelijke manier.