085 - 051 6051

Tegenwoordig worden de daken van steeds meer huizen voorzien van zonnepanelen. En dat is niet voor niets. Zonnepanelen zijn de ideale manier om zelf groene energie op te wekken. Hoewel je vaste lasten op den duur zullen verminderen, moet je eerst een flinke investering doen. Je wilt dan ook de levensduur van zonnepanelen zo lang mogelijk houden en ongedierte tegengaan.

Ongedierte op zonnepanelen

Niet iedereen is bekend met de schade die ongedierte aan zonnepanelen kan veroorzaken. Ongedierte als ratten, muizen, vogels en marters kunnen onder de zonnepanelen kruipen en zo de nodige schade aanrichten. Door de aanwezigheid van ongedierte, kunnen de zonnepanelen oververhit raken. Ook zorgen ze voor vervuiling, wat een negatieve invloed heeft op de prestaties van de zonnepanelen. Bovendien kunnen marters het kabelwerk onder de panelen kapot knagen. 

De reparaties aan de geleden schade door ongedierte, kosten een hoop geld. Bovendien wil je voorkomen dat de zonnepanelen hun werk minder goed doen. Met de volgende tips kun je je zonnepanelen zo goed mogelijk beschermen tegen ongedierte:

SolarBlocker

Gebruik een Solar Blocker om je zonnepanelen te beschermen. Dit is een kunststof strip die vooral beschermt tegen nestelende vogels. Plaats de strip tegen de randen met de bevestigingsclips van SolarBlocker. Het is ook mogelijk om deze tegen de kit of randen van de zonnepanelen aan te schroeven. Schuif dan de pinnen naar beneden. 

SolarSlider

Een SolarSlider is erg makkelijk op je zonnepanelen te monteren. Als je de SolarSlider op de zonnepaneel monteert, zakken de RVS-pennen vanzelf op hun plaats. Een SolarSlider kan dus op alle vormen van daken worden geplaatst. Deze manier van bescherming voor je zonnepanelen is niet alleen makkelijk te monteren, maar ook nog eens esthetisch.

SolarMesh

SolarMesh is een gaas dat rondom de zonnepanelen wordt gespannen. Zo krijgen zelfs de kleinste dieren geen toegang meer. Het bevestigen van de SolarMesh is erg eenvoudig. Je kunt hier speciale clips voor gebruiken.

zonnepanelen

Het onderhoud van zonnepanelen

Het gebruiken van bescherming tegen ongedierte op je zonnepanelen, is erg efficiënt. Maar kun je nog meer doen om de levensduur van je zonnepanelen te verlengen?

Zonnepanelen hebben relatief weinig onderhoud nodig. Ze zijn in principe zelfreinigend. De panelen zijn voorzien van een schuine hoek, waardoor de regen het meeste vuil al afspoelt. Aangezien de zonnepanelen voornamelijk uit glas bestaan, zal het vuil gemakkelijk wegspoelen. Soms is het echter wel nodig om de zonnepanelen schoon te maken. Dit is het geval wanneer er hardnekkig vuil achter blijft, dat niet door de regen kan worden weggespoeld, denk aan vogelpoep. Ook kan er in periodes waarin het lange tijd niet regent voorkomen dat er zand op de zonnepanelen blijft liggen. Het is aangeraden om de zonnepanelen eens in de paar jaar schoon te maken. Let hierbij wel op dat je de zonnepanelen niet beschadigt of schakel de hulp van een professional in.