Bij ongedierte denken de meeste mensen aan muggen: een typische zomerplaag. Maar ook de winter heeft zijn eigen ongedierte: muizen, kakkerlakken, bedwantsen, ratten en zilvervisjes. Hun aanwezigheid is afhankelijk van de toegankelijkheid en hygiëne van je huis. Nee dat is niet je wollen trui die zo kriebelt!
Lage temperaturen dwingen ongedierte op zoek naar een warm, voedselrijk plekje. Met de afname van groene stroken en groene tuinen zullen ongedierte sneller proberen om je huis in te dringen.
Ongediertebestrijding in de winter
Liever niet de kruiperige beschrijvingen lezen van het ongedierte wat je huis ook in de winter kan bestormen? Lees direct onze tips voor minder ongedierte in de winter.
- Ventilatie. Juist in de winter houden veel mensen alles dicht. Maar je vochtige ruimtes moet je regelmatig luchten. Beste is kort de ramen en deuren vol open, dan lange tijd op een kier. Met horren en gaas lucht je zonder risico op insluipers.
- Schone keuken. Dit is zo eentje die mensen zonder kinderen een no-brainer vinden. Leer je kinderen om op te ruimen – ook belangrijk voor het gevoel iets bij te dragen in het huishouden. Houd je keuken, eettafel en bank vrij van voedselresten en kruimels.
- Schone tuin. Je ruimt je tuin niet alleen op om er fijn in de zonnige dagen in te vertoeven maar ook om ongedierte minder schuilruimte en eten te geven. Snoei bomen en struiken die dicht bij je dak staan.
- Schone afvalbak. Zorg ervoor dat je afvalbak niet toegankelijk is voor muizen of ratten: deksels! En gooi nog even een schep zand of compost over nieuwe voedselresten op de composthoop – of gebruik gewoon een deksel.
- Kieren en gaten dichten. Maak je huis minder toegankelijk voor ongedierte en dicht gaten en kieren, en plaats dicht gaas voor je ventilatiegaten.
- Insectenhotel. Geef ongedierte een alternatief in je tuin: een insectenhotel. En daarbuiten? Maak je ook eens sterk voor groen in je omgeving.
Hiermee voorkom je vraatschade aan je planten en spullen, uitwerpselen en de bijbehorende bacteriën en ziektes. Gedaan? Dan hoef je niet verder te lezen! Ben je te laat? Dan wil je achterhalen welk ongedierte je in huis hebt.
Kakkerlakken in de winter
Laten we de kop afbijten met de kakkerlak, een vlijtig diertje wat de meeste mensen associëren met warme, zonnige landen. In Nederland gaat het vooral om de Duitse kakkerlak, en ook hier plant het beestje zich razendsnel voor.
- Overlast: stinken en verspreiden bacteriën en schimmels. Slecht voor de gezondheid dus!
- Dol op: vochtige plaatsen met voedsel, natte kartonnen dozen.
- Gevaar: het ongedierte wat de meeste mensen de rillingen bezorgt, vormt ook een risico voor je gezondheid.
- Bestrijden: opruimen. Hou je keuken netjes. Grootmoeders truc: een natte dweil ’s avonds neerleggen en volgende morgen ritueel verbranden. (of in een zak doen en weggooien).
Vliegen in de winter
Vlieg op, ook in de winter. Grasvliegen en clustervliegen overwinteren graag in een warm, toegankelijk plekje bij jou in huis. In grote aantallen – denk duizenden. In de winterzon en op verwarmde huisgevels laden ze zich eerst even op voordat ze een kans grijpen om bij jou naar binnen te vliegen.
- Overlast: Een zwerm van honderden clustervliegen is vooral vervelend. Opgehoopte uitwerpselen leiden tot stank.
- Dol op: warmte! En de kieren en gaten die toegang geven tot spouwmuren of het dak.
- Gevaar: Niet direct.
- Bestrijden: gaas of een hor. Houd je huis schoon. Verwijder stilstaand water. Ze vliegen in het voorjaar weer uit – maar ze komen dan wel weer terug. Het beste werkt een stofzuiger.
Muizen in de winter
Kabels, broodkruimels, lijm, meel, zeep, noten. Muizen eten alles wat ze maar kunnen: het zijn kleine allesvreters. En als het eten genoeg vocht bevat, hoeven ze niet te drinken, in tegenstelling tot ratten. Muizen kunnen erg gevaarlijk zijn – wees dus alert op knaagschade en muizenkeutels.
- Overlast: uitwerpselen, kapotte bedrading, aangeknaagde spullen en etenswaar.
- Dol op: voedsel wat niet goed is afgesloten en de kieren en gaten die ertoe leiden.
- Gevaar: De uitwerpselen kunnen je ziek maken met salmonella en het hantavirus. En aangeknaagde bedrading kan tot BRAND leiden. Neem muizen serieus.
- Bestrijden: dicht je gaten en kieren.
Ratten in de winter
Ratten drinken relatief veel water: daarom vind je ze altijd dicht bij het water, riolen en natte plekken. Ook kelders van bedrijfspanden vinden ze geweldig: wie komt daar nou? Je herkent de aanwezigheid van ratten door knaagschade en uitwerpselen.
- Overlast: Knaagschade, stank, geluidsoverlast, ontlasting die voor ziektes kan zorgen.
- Dol op: water, afval en riolen. Maar ook eten voor de hond, kat of het konijn. En vogelzaad!
- Gevaar: voor de gezondheid.
- Bestrijden: Zorg ervoor dat er geen eten vrij beschikbaar is. Verwijder stilstaand water.
Bedwantsen in de winter
Ze kruipen in je koffer en tas in een hotelkamer en je neemt ze zo mee naar huis. Rondom je bed verstoppen ze zich en s’ nachts doen ze zich tegoed aan… jou. Je zult het weten wanneer je bedwantsen hebt. De overlast wordt ook wel als ‘intens’ omschreven. Donkere of zwarte vlekken op de zoom van je matras komen van bedwantsenpoep.
- Overlast: nachtrust, mentale gezondheid. Ze ruiken echter niet onprettig: zoete amandel / koriander.
- Dol op: water, afval en riolen. Maar ook eten voor de hond, kat of het konijn. En vogelzaad!
- Gevaar: Jeuk. Rode bultjes, vlekken. Niet gevaarlijk verder.
- Bestrijden: Was je beddengoed en kleding op 60c. Kan het daar niet tegen? In je vrieskist ermee.
Zilvervisjes in de winter
De kleine lijmeters zijn zilverachtig en langwerpig, met twee antennes voorop en drie draadjes aan het achterlijf. Wanneer je deze ziet, dan heeft je huis of kantoor waarschijnlijk een vochtprobleem, want ze zijn dol op een luchtvochtigheid van 50%. Hun eitjes komen bij 75% luchtvochtigheid uit. Doe daarbij een temperatuur van 25c en je creëert een ware zilvervisjesplaag.
- Overlast: schade aan boeken, schilderijen, behang, pleisterwerk.
- Dol op: warme boeken, slechte ventilatie, ruimtes met hoge luchtvochtigheid zoals de keuken of badkamer.
- Gevaar: Verspreiden bacteriën en schimmels.
- Bestrijden: Droge lucht. Weg met die luchtvochtigheid! Grootmoeders truc: rozemarijn, kruidnagel, cederhout, azijn.