085 - 051 6051

Ouch! Gestoken door een vliegend beest. Wat kun je eraan doen? Deze 10 tips van je grootmoeder helpen nog steeds! Raadpleeg altijd een huisarts bij twijfel of ernstige symptomen.

Wespen- en bijengif bestaat uit eiwitten. Die kun je met een zuur, zoals azijn of ammonia, denatureren. Er zijn ook allerlei middeltjes om het gif uit je lijf te halen. Belangrijk is om bij een wespensteek of hoornaarsteek altijd de angel te verwijderen. Dat doe je NOOIT met een pincet, maar met de nagel of met de botte kant van een mes.

Vertrouw je het niet? Bel direct je huisarts, want bij meerdere steken of een allergische reactie heb je medische hulp nodig. Bekijk deze tips alleen wanneer je van mening bent dat je vooralsnog geen medische hulp nodig hebt.

Tips tegen wespensteken en bijensteken

 1. Drenk een watje, keukenpapier of wc-papier in azijn (of keukenazijn) en duw deze tegen de prik. Trek daarna de angel eruit.
 2. Pak een blauwe balpoint pen en kras over de steekplek heen. De inkt werkt als een antigif en verwijdert dat kloppende gevoel binnen een paar seconden.
 3. Roken toch nog gezond? Leg natte shag op de pijnlijke plek.
 4. Leg een droge aspirine op de steek, waardoor het gif wordt opgezogen door het tablet. De verdovende stoffen van het tablet trekken in de plek. Of verpulver een paracetamol of aspirine en voeg een beetje water toe. Smeer dat papje over de steek. De pijn verdwijnt en de steek zwelt niet op. Een suikerklontje een beetje natmaken met spuug en erover smeren werkt ook.
 5. Ammoniak helpt ook goed tegen een wespensteek, wrijf een beetje over de wond. Daarom werkt het als je een beetje urine op de wespensteek doet.
 6. Niet voor iedereen: hou een brandende sigaret of de vlam van een aansteker of lucifer bij de steek. Het gif wordt geneutraliseerd door de hitte en de zwelling vermindert direct. De pijnlijke plek insmeren met sigarettenas werkt ook.
 7. Overgiet de steek met sinaasappelsap. Dat haalt direct de pijn weg.
 8. Smeer de steek in met tandpasta met menthol. De pijn wordt minder en de brand gaat eruit.
 9. Smeer in met onverdund afwasmiddel om de pijn te laten verdwijnen.
 10. Leg er een rauwe ui op om het gif eruit te halen.

Lichamelijke reacties op steken van wespen, bijen, hommels en hoornaars

wespensteek-bijensteek-allergische-toxische-reactie-symptomen

Bij een wespen- of bijensteek zijn er drie verschillende reacties mogelijk. De reactie hangt af van allergie en het aantal steken.

 1. Lokale reactie: de steek doet pijn: brandend of kloppend. De huid is rood, opgezwollen en licht verhard. Vaak is er ook een jeuk die na enkele uren verdwijnt. Ben je gestoken in je gezicht of hals, dan kan de zwelling sterker zijn. Let op: ter hoogte van de mond of de keel is gevaarlijk door stikkingsgevaar. Altijd een huisarts contacteren. (tip: zuig op een ijsblokje onderweg naar een arts of ziekenhuis)
 2. Toxische reactie: bij meerdere steken komt er meer gif in het lichaam. Je wordt erg ziek en moet direct medische ondersteuning krijgen, dus bel de huisarts met spoed of anders 112. De symptomen zijn: moeheid, braken, koorts, rillingen, hoofdpijn, verlies van bewustzijn, buikloop (diarree), oedemen (vochtbulten), bloeddruk daling. Een volwassenen met meer dan 20 steken wordt standaard opgenomen in het ziekenhuis voor observatie. Dit aantal ligt dus fors lager bij kinderen!
 3. Allergische reactie: één steek kan al een allergische reactie veroorzaken. Bel 112 en zorg direct voor medische hulp wanneer je de volgende symptomen herkend:
  1. Daling van de bloeddruk, bleekheid en shock;
  2. Misselijkheid en braken, koorts en rillingen, diarree;
  3. Duizeligheid en verlies van bewustzijn;
  4. Zwelling van de tong, strotklepje en strottenhoofd;
  5. Gevoel van benauwdheid en angst om te stikken;
  6. Huid wordt blauw (cyanose door zuurstoftekort)

Door het blokkeren van luchtwegen en de shock kan iemand overlijden. Elk jaar komen er gemiddeld 20.000 Nederlanders met een wespensteek bij hun huisarts, en overlijden er twee tot vijf mensen aan de gevolgen van steen. Ga bij twijfel daarom altijd naar je huisarts.