085 - 051 6051

Hoe vermijd je wespen- en bijensteken? We geven je tien praktische tips voor het vermijden van wespen en bijen en twee tips voor als ze je ze toch tegenkomt. 

  1. Hoe heerlijk het ook is in de zomer: loop buiten niet blootsvoets. Vooral met blote voeten in het gras geeft risico.
  2. Gebruik geen geurende stoffen. Die trekken namelijk wespen en bijen aan. Denk aan parfum, haarlak, zonnecrème met een luchtje. Ze worden ook aangetrokken door zepen, huidverzorgingsproducten met geur en ook transpiratievocht.
  3. Sluit je vuilnis goed af en berg het zo goed mogelijk op. Ook als het de grijze bak in gaat, is het verstandig om je afval eerst af te sluiten. Dat maakt het schoonmaken later ook gemakkelijker.
  4. Vermijd weiden en velden met bijenkorven en omgevingen van wespennesten.
  5. Lichtgevende kleuren kunnen heel erg lijken op bloemen. Vermijd deze.
  6. Drink buiten niet uit een blikje. Zorg dat je altijd ziet wat je drinkt of gebruik een rietje om uit een blikje te drinken. Zit er namelijk een wesp of bij in, dan kun je in je keel worden gestoken bij het inslikken. En dat is levensgevaarlijk.
  7. Dek je eten af als je buiten eet, tot het moment van eten. Controleer iedere hap die je neemt, zodat je niet per ongeluk een wesp of bij meehapt.
  8. Kinderen niet zonder toezicht laten buiteneten en eet geen zoetigheid buiten. Laat kinderen die zoetigheid hebben gegeten, zoals ijs bijvoorbeeld, achteraf goed hun handjes en gezichtjes schoonmaken. Kleding met zoete vlekken kun je echt beter even vervangen.
  9. Ben je allergisch? Spijtig als het is, kun je dan beter niet buiten eten. Vertel iedereen ook dat je allergisch bent! Op voorschrift van een arts kun je een noodkoffertje krijgen. Hierin zit dan: inspuitbare adrenaline (type Epipen® 0,3mg), een antihistaminicum (zoals Zyrtec®) en een oraal corticoïd.
  10. Heb je een wespennest? Vraag een offerteadvies aan om deze professioneel te laten verwijderen.

Omgang met wespen en bijen

Sta je toch oog in oog met een wesp of bij? Volg deze twee tips:

 1. Vermijd wilde bewegingen en sla niet. Dat maakt hen bang en eerder geneigd tot steken. Jaag het beestje zachtjes weg en beweeg zo min mogelijk.
 2. Voorkom angst en paniek. Dat werkt averechts.

Ben je toch gestoken? Lees deze 10 grootmoeder tips voor bijen- en wespensteken. Je leest er ook over de verschillende reacties zodat je tijdig medische hulp inschakelt.