085 - 051 6051

Hier lees je alles over de bestrijding van mieren. Wat is een mier, welke overlast geeft een mier en vooral hoe kom je van de mier af.

De mier als dier

Mieren behoren tot de Vespoidea de wespachtigen. Mieren zijn sociale insecten welke in een kolonie leven. De kolonie is matriarchaal van aard met een koningin en meerdere werksters, soldaten en voedselverzamelaars. De meeste mieren zijn vrouwelijk, mannelijke mieren vliegen het nest uit en bevruchten koninginmieren waarna ze sterven. De koninginmieren stichten vervolgens een nieuw nest. In totaal zijn er ongeveer 12.000 verschillende mieren waarvan de trekmier de grootste kolonie heeft tot wel 15 miljoen mieren.

Welke overlast geeft een mier?

mieren in pringels doos met chips

Een mier is nooit alleen. Als er een mier je huis inkomt en voedsel vindt zal deze andere mieren halen om het voedsel te verzamelen. Al snel sterft het van de mieren in huis en het eten waar ze aanzitten of overheen lopen is niet meer geschikt voor consumptie door de bacterien die ze bij zich dragen. In de tuin graven mieren tunnels welke het terras kunnen aantasten door verzakking welke als gevolg van het graven ontstaat. Al met al kan gesteld worden dat de mier een plaagdier is waar men zo snel mogelijk iets tegen dient te doen om de schade te beperken.

Mieren bestrijden en mieren weren

Mieren zijn op veel verschillende manieren te bestrijden. Je kan er voor kiezen om gif in te zetten maar er zijn ook natuurlijke middelen om de mier te bestrijden. Soms is het gif namelijk ook dodelijk voor nuttige insecten, zoals bijen. De bestrijding hangt af van de plek waar de mieren zich bevinden, zo zijn er voor buiten en binnen verschillende manieren van aanpak. We beginnen met mieren die zich binnen bevinden. Mieren binnen zijn uiterst vervelend en een mierenplaag in huis wil je zo snel mogelijk oplossen.

 

Een goede manier om dit te doen is de toegang tot het huis te ontzeggen. De mier komt op de een of andere manier binnen, een kleine kier of een klein gat is genoeg. Dicht dit en het begin van het overwinnen van de mier is in zicht. De mieren die binnen zijn kan je simpel aanpakken door stroop of siroop met gist te mengen en een klein beetje water. Mieren komen op zoetigheid af. Laat de mieren lekker eten van dit mengsel, nadat de mieren het hebben opgegeten zal het gist zijn werk doen en uitzetten. Hierdoor klappen de maagjes van de mieren open en sterven ze, dit mieren bestrijden huismiddel is misschien niet het meest dier vriendelijk maar beter dan gif en het werkt zeer goed tegen de mieren. De dode mieren kan je vervolgens gemakkelijk opstofzuigen.

Mieren buiten bestrijden

Mieren weren buiten

De meest voor de hand liggende optie is kokend water. Giet kokend water in het nest en herhaal dit een paar keer over een periode van ongeveer een week. Kokend water verbrand de mier waardoor deze sterft, dieper in het nest zullen de mieren verdrinken. Een bloempot met potgrond over het nest plaatsen is ook een optie, de mieren zullen migreren naar de bloempot welke je vervolgens (na een dag of vier) weg kan gooien.

Mieren professioneel bestrijden?

Iedereen die te maken heeft gehad met mieren heeft zijn eigen manieren om mieren te bestrijden. Wordt het echt een mierenplaag? Dan heb je toch echt een professioneel bedrijd nodig met de juiste methoden en middelen. Neem direct contact op.