085 - 051 6051

Planten kunnen flink worden aangetast als het om ongedierte gaat. Buitenplanten maar ook binnenplanten kunnen het slachtoffer worden van onder andere bladluis. Deze ongewenste gast zie je liever niet in je planten en daarom is het zeker handig te weten wat je er aan kunt doen. Er zijn verschillende soorten schade die aan planten kunnen ontstaan door dieren en micro organismen. Belangrijk is om een goede oplossing te vinden om planten gezond te houden en vervolgschade aan blad te voorkomen voor een langere levensduur.

Plantenvreters: Kleine beestjes en de schade die ze aanrichten

Planten zijn kwetsbaar voor onder andere wolluis en andere insecten en hun sporen die zij nalaten. Belangrijk is om goed op te letten hoe de schade eruit ziet en zo te bepalen welk insect de schade teweeg heeft gebracht.

Bladluizen op planten

Wolluis is een van de meest voorkomende pestkoppen die je planten aantasten. Ze komen zowel op binnen als buitenplanten voor. Ze zijn te herkennen aan witte aanslag op het blad en in de nerven. Ze houden van warmte en voor zowel kas als binnenplanten zijn ze een ware plaag. Er zijn verschillende soorten wolluizen die tot de familie van schildluizen behoren. Ze zijn ongeveer 3-6 cm lang. Vrouwtjes blijven het leven lang een nimf en mannetjes transformeren wel tot volwassen luizen. De vrouwtjes drinken plantensap brengen ter bescherming daarvan een waslaag over de plant heen. De plant kan hierdoor niet voldoende meer groeien en bladeren worden geel. Dit komt doordat schimmels door deze wasbodem makkelijk kunnen groeien op de bladeren. Deze dempen het licht waardoor de plant onvoldoende licht krijgt en beschadigd. Daarnaast zijn er ook nog bladluizen die samen met wolluizen kunnen zorgen dat de bladeren verschrompelen en verkleuren.

Maar ook andere soorten luizen kunnen dit veroorzaken. Bij binnenhuisplanten veroorzaakt de varenrouwmug vaak bladverkleuring omdat hun larven aan de wortels knagen. Ook tripsen en witte vliegen houden van plantensap en beschadigen op deze manier de stengels en bladeren. Bladeren sterven op ten duur af omdat plantensap uit de cellen wordt gezogen. Ook de spint mijt tast bladeren aan en zorgt voor gele vlekken op de bladeren doordat ze floëem weefsel uit de plantcellen zuigen.

Hoe komt ongedierte eigenlijk op je planten? 

Beestjes kunnen heel makkelijk op een plant waaien en bij binnenplanten kun je ze onbewust mee naar binnen brengen waardoor ze binnen of in de kas ook planten aan gaan tasten. Belangrijk voor zowel buiten als binnenplanten is om ze op een tochtvrije plek te zetten en ze niet te veel water geeft.

Water is een goede voedingsbodem voor ongedierte en schimmels. Je moet planten regelmatig controleren op ongedierte. Luizen uiten zich als kleine witte of donkere bewegende stipjes en laten witte harige sporen na zoals bij de wolluis goed zichtbaar is.

Tips om ongedierte weg te houden en te bestrijden bij planten

Bladluizen rode vlieg en lieveheersbeestjes op plant

Soms hoef je natuurlijk niets te doen… Rechts onderin zie je je trouwe helpers in de tuin!

  • Het is belangrijk om gelijk over te gaan tot actie als een plant geïnfecteerd is. Zet de plant weg van andere planten en bij een binnenplant is het verstandig hem even buiten te plaatsen zodat de beestjes vanzelf weer wegtrekken.
  • Vermijd temperaturen van minder dan 15 graden en volle zon. Elk beestje heeft weer ander bestrijding nodig.
  • Rouwvarenmuggen larven worden het best bestreden met aaltjes in het water die je de plant geeft of door potgrond droger te maken met zand.
  • Ook zijn er verschillende soorten sprays verkrijgbaar afgestemd op het soort ongedierte die de veroorzaker is.
  • Natuurlijk kun je ook zelf een spray maken van groene zeep(20ml), water(1 liter) en spiritus(20ml) waarmee je de plant inspuit samen met de potgrond. Controleer goed of de plaag weg is en zo nodig herhaal je de behandeling totdat deze effect heeft.

Professionele hulp nodig? Bel direct 085-051 6051 om het te regelen en je planten te redden. De bestrijders staan klaar voor je!