085 - 051 6051

Mollen zijn zoogdieren die ondergronds leven. Ze graven ondergronds tunnels of gangen. Dit kan voor schade zorgen aan de wortels van de nog wat jongere aanplanting. Bovendien ziet er je mooie strakke gazon er niet zo fraai uit met al die molshopen. Er is niet heel veel wat je kan doen om de overlast van mollen te voorkomen. Je kan uiteraard wel iets doen als je ineens molshopen in je tuin ontdekt.

Wat zijn mollen voor dieren?

Mollen verjagen of bestrijden
Mollen zijn zoogdieren. Ze hebben een zwarte antracietachtige kleur. Hun vacht ziet er een beetje fluweelachtig uit. Een mol heeft een wat spitsvormig roze gekleurde snuit. Een mol heeft voorpoten met vingers en vrij puntvormige nagels. Deze heeft hij nodig om gangen en tunnels te graven. Een mol eet larven, wormen en insecten. Eigenlijk wat het dier zoal tegenkomt als hij zijn gangen en tunnels gaat inspecteren.

De wortels van de jonge planten worden vernield

Hoe weet je dat je last hebt van mollen? Als eerste kan je het uiteraard heel goed zien aan molshopen in je tuin. Daarnaast kan je het ook zien als de wortels van de jonge aanplanting zijn vernield door het graafwerk van mollen. Molshopen zijn natuurlijk geen fraai gezicht maar de schade aan je jonge aanplanting is natuurlijk nog iets erger. Mocht je een van deze dingen zien of allebei dan is het hoog tijd om er iets aan te doen.

Hoe kan je mollen verjagen of bestrijden?

De beste tijd om mollen te bestrijden is de periode in het jaar dat ze het meest actief zijn. Voor mollen is dat de herfst en winterperiode. Je kan een aantal dingen doen die helpen om de overlast van mollen te voorkomen.

Plant keizerskroon aan de rand van je tuin. Mollen vinden die geur verschrikkelijk waardoor ze je tuin gaan mijden. Een ander oplossing (Alleen geschikt voor een kleine tuin) is gaas aanbrengen ondergronds. Dit is even een werkje want dit moet echt wel een flink stuk in de grond. Maar daardoor krijgen mollen de kans niet meer om te graven.

Wat kan je doen als je een mol wil vangen of verjagen. In de molshopen die je ziet kan je knoflooktenen stoppen. Dit werkt hetzelfde als de keizerskroon plant. De geur die van de knoflooktenen komt vinden mollen niet lekker en met ene beetje geluk verjaag je de mol of mollen daarmee. Wat ook kan helpen is een plastic fles en daar de bodem uitsnijden en deze in de grond te stoppen. Als het waait dan zorgt de wind voor een fluitend geluid en het veroorzaakt trillingen in de grond. Waarmee je de mollen kan verjagen.

Wat je ook kan proberen is een mollenval. Je moet alleen dan wel een goede inschatting maken waar je deze het beste kan plaatsen. Het beste is om deze tussen een paar openingen in een tunnel of gang te plaatsen. Omdat een mol een paar keer per dag al zijn gangen controleert op aanwezige insecten en wormen zal hij op die manier in de val lopen. Je kan een diervriendelijke val nemen en de gevangen mol daarna op een plek waar niemand er last van heeft weer vrijlaten. Mocht het niet lukken om de mol in je tuin te vangen. Vraag dan advies aan een professionele ongediertebestrijder, Die kan je een goed advies geven en kijken wat de beste optie is om de mollen te bestrijden of te verjagen.