085 - 051 6051

Fruitvliegjes zijn vervelende plaagdieren welke vaak voorkomen. Fruitvliegjes kunnen zowel binnen als buiten voorkomen en deze vliegjes vervuilen voedselbronnen. Het is dus belangrijk dit ongedierte te bestrijden zodat ze niet de kans krijgen voedsel te besmetten. In dit artikel gaan we in op de bestrijding van fruitvliegjes, wat fruitvliegjes precies zijn en welke overlast de fruitvliegjes geven.

Fruitvliegjes wat zijn het?

Fruitvliegjes: Drosophilidae zijn een soort vlieg welke wereldwijd in verschillende soorten voorkomt. De vliegjes hebben een lengte van 1 tot 6 millimeter en kunnen zowel een zwarte, rode, bruine of gele kleur hebben. De vliegjes doen zich ten goede aan giststoffen, fruit (rot) en in sommige gevallen aan zichzelf want de vlieg is kannibalistisch.

Overlast van de fruitvliegjes

Made van de fruitvlieg

Fruitvliegjes leggen zo een 15 tot 20 eieren, hierdoor plant de vlieg zich zeer snel voort. De vliegjes zijn vervelend omdat ze vaak snel in groepen voorkomen, zeer klein zijn en overal in kunnen kruipen. De vliegjes komen af op:

 • sappen van fruit
 • rottend fruit
 • fruit over het algemeen
 • Rottende en beschimmelde groenten
 • Rottende planten of kruiden
 • Verwelkte bloemen
 • Opgedroogde wijn- en bierrestjes
 • Gemorste vruchtensap of frisdrank
 • Vuilnisbak met bedorven voedsel
 • Vochtige doekjes
 • Gebruikte koffiefilters, koffiepads en theezakjes
 • Tuinaarde en potgrond met kunstmest en/of plantenvoeding

Ze leggen hun eieren dichtbij hun voedsel en vervuilen zo de omgeving. Fruit waar fruitvliegjes opgezeten hebben is niet meer geschikt voor consumptie, de vliegjes dragen immers bacteriën en schimmels met zich mee. Het eten van voedsel waar de vlieg op gezeten heeft kan ziekte veroorzaken. Het wijfje legt zo’n 300 tot 900 eitjes welke al na een dag uitkomen.

De bestrijding van fruitvliegjes – 7 tips

 1. Ontneem voedsel. Fruitvliegjes kunnen voorkomen worden door voedselresten met name resten van fruit in een gesloten vuilnisbak of zak te deponeren en spoedig weg te werpen in bijvoorbeeld vuilcontainers in de straat. Zo voorkomt u dat de vlieg zicht gaat voortplanten in het huis en er een plaag ontstaat.
 2. Afwasmiddel. Bestrijding van fruitvliegjes is vrij gemakkelijk, zet een schaaltje azijn met een klein beetje afwasmiddel neer of appelsap met afwasmiddel. Dit zal de vliegjes aantrekken waarna ze de dood vinden door verdrinking en door vergiftiging van het afwasmiddel.
 3. Lokken. Ook zijn de vliegjes te lokken met een banaan welke je vervolgens naar buiten kan brengen om van de vliegjes af te komen.
 4. Kruiden. Dille, salie en basilicum zijn geur waar ze niet van houden, dit neerleggen bij het fruit zorgt dat de vliegjes minder snel bij het fruit gaan zitten en zich er voortplanten.
 5. Sinaasappel met kruidnagels erin gedrukt.
 6. Tocht. Zet een paar deuren of ramen tegen elkaar open.
 7. Een glas port neerzetten kan ook helpen, de vliegjes zullen van de port drinken en alcoholvergiftiging oplopen.

De beste manier van bestrijden blijft echter het ontnemen van een voedselbron, bewaar om dit te bereiken het fruit in de koelkast.