085 - 051 6051

Houtwormen kunnen behoorlijke schade en voor overlast zorgen. Eigenlijk is de houtworm een verzamelnaam voor verschillende keverlarven die in het hout leven. Deze larven richten forse schade aan al je houtwerk. Deze larven gaan gangen boren in je hout. Dit kan ervoor zorgen dat je houten meubels, vloeren of de houten constructie van je schuurtje flink worden beschadigd.

Wat zijn houtwormen?

Houtwormen is een verzamelnaam voor een aantal keverlarven. Het gaat dan over de larve van de gewone houtwormkever (ook wel doodskloppertje genoemd). Maar daar horen ook de larve van de bonte knaag of klopkever bij. Daarnaast is er ook nog de huisboktor deze kever kan je houtwerk ook flink vernielen. Alleen wordt deze laatste kever vaak niet als houtwormsoort benoemd. Maar deze kan net zoveel schade aanrichten. Deze larven en kevers zijn met name dol op ongelakt of onbewerkt zacht hout.

Heel je houtwerk vernield door de overlast van houtwormen

Hout aangevreten door houtwormen

Hoe weet je dat houtwormen voor overlast zorgen? Heel simpel je kan het ten eerste zien aan hele kleine gaatjes in het hout. Deze ronde kleine gaatjes moet je zien als de uitgang van de larven. Doordat de houtwormen gaatjes boren in je hout zal je hier en daar ook wat zien liggen. Dat wordt ook wel boormeel genoemd. Laat je dit voor wat het is en kijk je niet of de houtwormen nog in leven zijn. Dan moet je niet versteld staan dat heel je houtwerk vernield wordt. Eigenlijk moet je bij het ontdekken van kleine gaatjes in je hout al direct actie ondernemen.

Hoe kun je houtwormen het beste bestrijden?

Wat je als eerste moet doen is even kijken of er inderdaad nog levende houtwormen in het desbetreffende houtwerk of meubel zitten. Dat kan je op de volgende manier doen. Waar je gaatjes ziet of waar je wat boormeel ziet liggen. Leg je een stukje papier weg. Mochten er nog levende houtwormen aanwezig zijn dan zal je wat boormeel vinden op het papier. Wat kan je dan doen natuurlijk wil je eerst even kijken wat je er zelf aan kan doen. Er zijn een paar opties die je kan proberen. Het is ook een beetje afhankelijk van waar de houtworm inzit.

Heb je een klein houten voorwerp dat aangetast is? Dan kan je dit twee weken in de diepvries leggen. Gegarandeerd dat je hiermee de houtworm bestrijdt. Overigens kan je het ook een half uur in de oven leggen op 55 graden. Tegen de warmte van de oven is de houtworm niet bestand.

Wat je ook kan proberen maar dit geeft geen 100 procent zekerheid is een mengsel maken van azijn en alcohol dit in een spuitflacon doen en hiermee alle gaten, kieren en naden goed inspuiten. Daar houden houtwormen niet van. Het is alleen de vraag of je ze hier echt helemaal mee kan bestrijden. Dit werkt wel ter voorkoming van een houtworm probleem. Je beschermt je houtwerk er als het ware mee.

Natuurlijk kan je altijd de hulp inroepen van een professional. Een ongediertebestrijder die eerst komt kijken welke methode het beste kan werken. Om houtworm te bestrijden zijn er drie mogelijkheden. De hete lucht methode, injectietechniek of een oppervlaktebehandeling.