Muizen bestrijden op kantoor? Dit zijn je opties

Ze knagen je spullen kapot, laten overal keutels achter, en veel mensen zijn er ook gewoon bang voor of vinden het minimaal een onsmakelijk gezicht: muizen! Als je eenmaal een muizenplaag op kantoor hebt, kan het nog een hels karwei zijn om daar weer van af te komen. Niet zo verwonderlijk dus dat muizen bestrijden een vak is. In dit artikel leggen we je uit wat je zelf kunt doen om muizen te verjagen als je er eenmaal één gespot hebt, en wanneer je beter kunt overwegen om een professional in te schakelen.

Hebben we nou muizen?

Getrippel op het systeemplafond, muizenkeuteltjes langs de plinten of aangevreten voedsel dat in de kantine is blijven liggen: het zijn allemaal aanwijzingen dat je mogelijk muizen op kantoor hebt. Muizen komen nooit alleen en planten zich bovendien in een razendsnel tempo voort. Dat voortplanten gaat exponentieel: twee muizen worden er vier, die vier worden er acht, en binnen no-time heb je tientallen muizen.

Belangrijk dus om direct na de eerste ontdekking in actie te komen. Veel mensen ‘kijken het even aan’, in de hoop dat ze vanzelf vertrekken of dat het misschien toch geen muizen zijn. Dan kom je dus bedrogen uit.

We hebben muizen! Wat nu?

Oké, dus je hebt aanwijzingen gevonden dat er muizen zijn, wellicht heb je er zelfs eentje zien rondrennen. Je hebt nu drie opties: doden, vangen of verjagen. We bespreken de drie opties kort, maar realiseer je: geen enkele optie geeft 100% garantie dat je ook echt van de muizenplaag af komt. Als je die garantie wel wilt, is het raadzaam direct een professionele ongediertebestrijder in te schakelen. Dat is echter natuurlijk niet gratis. Wacht er echter niet te lang mee als je merkt dat jouw eigen inspanningen niet helpen, want als de muizenplaag groeit, heeft ook de bestrijder er meer werk aan en loopt je uiteindelijke factuur dus gewoon op.

Optie 1: Muizen doden

Muizen doden

Je kent ze vast wel: de kartonnen doosjes met muizengif erin. Het idee is dat de muis ervan eet en het gif ook mee terugneemt naar het nest, om vervolgens de jonge muisjes ermee te voeden. Het verhaal is dan ook vaak dat gif de beste optie is, omdat je daarmee de hele muizenpopulatie aanpakt.

Er zitten helaas wel wat nadelen aan het gebruik van muizengif. Ten eerste moet de muis meerdere keren van het gif eten om eraan te overlijden. Dat overlijden doet de muis dan vervolgens op een rustig, stil plekje – vaak een plek waar jij niet bij kunt, met alle stankoverlast van dien. Ten tweede moet je goed opletten of het gif niet op allerlei andere plekken belandt – op tafels of bureaus, bijvoorbeeld. Je wilt niet dat een collega of kind er per ongeluk iets van binnenkrijgt. Tot slot: gif werkt alleen als het de laatste voedingsbron is. Je moet dus heel zeker weten dat de muizen nergens anders van kunnen eten.

Optie 2: Het vangen van muizen

Dat kan op twee manieren: de ouderwetse muizenval of de wat modernere, diervriendelijke val waarin de muis niet overlijdt. Je kunt de muis dan in de natuur weer uitzetten.

Wil je ze ‘gewoon’ doden in een ouderwetse val? Gebruik dan na elke vangst een nieuwe muizenval. Als een muis sterft in zo’n val, laat hij een geur achter die andere muizen afschrikt, dus elke val is voor eenmalig gebruik.

Optie 3: Muizen verjagen

Muizen verjagen

Er zijn elektronische muizenverjagers op de markt die signalen uitzenden waarmee je muizen kunt verjagen. Let wel op: ook dit werkt niet van de ene op de andere dag. Het duurt even voordat de muizen besluiten het hazenpad te kiezen. Heb je een wat groter kantoor? Dan heb je veel van deze apparaatjes nodig. Kijk dus goed naar de plaatsing en de oppervlakte die je moet bestrijken.

Het helpt niet!

Niets om je voor te schamen, want een muizenplaag verhelpen, is nog niet zo eenvoudig. Wacht niet te lang met een professional inschakelen. Vaak wordt er dan een combinatie van bovenstaande maatregelen ingezet om voorgoed van de muizen af te komen.

En zijn ze dan eenmaal weg? Overleg dan met die professional wat je kunt doen om ze ook buiten de deur te houden. Kieren en gaten vullen, bijvoorbeeld, of standaard wat elektronische verjagers aan laten staan. Voorkomen is immers nog altijd beter dan bestrijden!