085 - 051 6051

Ratten zijn knaagdieren die door overal aan te knagen behoorlijke schade aan kunnen richten. Ratten knagen bijvoorbeeld ook aan elektriciteitskabels. Dat is gevaarlijk want dan is de kans ook aanwezig dat er brand ontstaat. Bovendien kunnen ratten ook ziektes of infecties overbrengen. De meeste voorkomende ratten zijn de bruine rat en de zwarte rat. Je kan zelf wel een aantal dingen doen om overlast te voorkomen of ervoor te zorgen dat de ratten verdwijnen. Is de plaag echter te groot dan is het beter om professionele hulp in te schakelen.

Wat zijn ratten?

De rat behoort tot de categorie knaagdieren. Hun tanden blijven doorgroeien, om te zorgen dat hun tanden in goede conditie blijven knagen op allerlei dingen zoals plastic of beton. De meest voorkomende rat is de bruine rat en daarna de zwarte rat. De bruine rat is wat dikker van lijf en heeft een staart die wat korter is dan het lichaam en heeft hele kleine oren. Een zwarte rat is wat slanker van lijf en heeft een staart die juist wat langer is dan het lichaam. Bovendien heeft de zwarte rat ook wat grotere oren. Ratten zitten graag op plekken waar ze gemakkelijk aan voedsel kunnen komen zoals dicht bij een huis of schuur. Ze graven er holen en maken er ondergronds gangen.

Alles kapot geknaagd door ratten

Hoe weet je dat je overlast ondervindt van ratten? Er zijn een aantal zaken waar je dit goed aan kan merken. Ten eerste als je bijvoorbeeld iets vindt waar knaag schade zichtbaar is. Maar je kan het uiteraard ook zien als je ergens uitwerpselen ziet liggen. Daarnaast kan je het ook zien aan de donkere plekken en vegen die ze achterlaten. Dit heet buiksmeer. De is niets anders dan het vuil en het vet wat ze op hun lichaam hebben zitten dat ze tijdens hun vaste looproute op de muur of vloer achterlaten. Mocht je een van deze dingen ontdekken. Dan is het zaak om gelijk actie te ondernemen om de ratten te verjagen.

Hoe kan je ratten het beste verjagen of bestrijden?

ratten bestrijden of verjagen
Je moet eigenlijk er eerst even achter zien te komen of het om een kleine rattenplaag gaat. Is dat het geval? Dan zijn er een aantal dingen die je zelf kan proberen. Heb je bijvoorbeeld in je schuur wat losse zakken met voer liggen berg deze allemaal op in een afsluitbare ton of bak. Dat geld ook voor je afval. Doe je afvalzak in een goed afsluitbare afvalbak. Dit helpt overigens ook ter voorkoming van rattenoverlast. Daarnaast kan je ook nog kijken waar je eventueel een rattenhol ziet of waar deze knaagdieren je huis binnendringen sluit deze ingangen of holen af.

Om de ratten echt te vangen kan je een rattenklem of inloopval gebruiken. Doe er wat lokaas in zoals pindakaas. Bij een kleine rattenplaag krijg je hiermee het probleem wel opgelost. Maar heb je een grote rattenplaag dan is professionele hulp nodig. Naast het gebruik van klemmen en vallen is er dan misschien ook iets van rattengif nodig. Bovendien weet een professionele ongediertebestrijder wel te achterhalen waar de looproute het nest en de verblijfplaats van de ratten zich bevindt. Deze kan de vallen op de plekken plaatsen waar de kans het groot is dat ze in de val lopen.