085 - 051 6051

Muggen; wat zou het fijn zijn om zonder ze door het leven te gaan. Midden in de nacht wakker worden door het vreselijke gezoem en de jeukende muggenbulten; daar willen we allemaal wel van af. Hoe bestrijd je muggen en muggenlarven?

Muggen bestrijden en muggenlarven doden

De bekendste onder de muggen is de zogenoemde ‘steekmug’, eentje waar we meer last van hebben dan profijt. We kennen ze maar al te goed. De vrouwelijk variant is de boosdoener. Zij is degene die ons steekt om bloed te verzamelen voor de aanmaak van haar eitjes. Door ervoor te zorgen dat het bloed niet direct stolt, na het steken, laat ze een antistollingsmiddel achter. Dit antistollingsmiddel zorgt ervoor dat we jeuk krijgen na de steek. Muggen zijn verspreiders van verschillende soorten ziekten. Denk aan Malaria, het Westnijlvirus en knokkelkoorts.

De grootste overlast van muggen: jeuk en gezoem

Muggenlarven houden van zoet stilstaand water

Om muggen te bestrijden begin je bij de bron. April tot en met september is het seizoen van de mug. Muggen zijn dol op stilstaand zoet water. Ze gebruiken dit water om hun eitjes in te leggen. Denk hierbij niet alleen aan vijvers, maar ook aan de bloempot en decoratieve emmer die in de achtertuin staat. Door deze tijdig te legen, voorkom je dat de eitjes uitkomen. Muggenlarven doden gaat op dezelfde manier. De larven kunnen niet leven zonder water. Om er zeker van te zijn dat alle larven dood zijn, kun je de emmer of bloempot naspoelen met heet water en schoonmaakmiddel.

Muggen bestrijden is een lastige taak, maar als je ze wilt bestrijden, probeer dan geen chemische goedjes te gebruiken. Zorg ervoor dat je een hor plaatst op je slaapkamer, zodat er geen muggen binnenkomen. Muggen zijn dol op licht. Als je geen hor hebt, zet dat geen ramen en deuren open terwijl je de lamp aan hebt. Dat is een uitnodiging voor een gratis ‘bloedborrel’.

Muggenfeiten en Fabels

“Je hebt zoet bloed”, roepen ze, als je vaak gestoken wordt. Maar zoet bloed bestaat niet. Muggen gaan op lichaamsgeur en lichaamstemperatuur af en niet op de ‘smaak’ van het bloed. De lichaamsgeur wordt bepaald door de aanwezigheid van bacteriën op de huid en wat je eet.

Een airco of waaier aanzetten om er voor te zorgen dat muggen niet steken? Fabel. Muggen kunnen prima tegen wind en vinden zelfs met tegenwind de weg naar je huid. In feite gaat het muggen vangen nog steeds het beste met de ouderwetse vliegenmepper.

Tips tegen muggen

Muggen bestrijdings tips - hor

Als je niet gestoken wilt worden (of in ieder geval de kans om gestoken te worden minder groot wil maken) kun je het beste de volgende dingen proberen:

 • Eet knoflook! De knoflooklucht die na het eten vrijkomt uit je poriën houdt muggen op afstand (maar je partner misschien ook)
 • Deet smeren (dit is echter een chemisch goedje, dus niet vriendelijk voor je huid)
 • Een klamboe over je bed hangen
 • Een hor voor je raam maken
 • Geen licht aan doen, terwijl er een raam of deur open staat
 • Je huid insmeren met vers citroensap (dit kan echter wat prikken op de huid) of lavendelolie
 • Citriodiol smeren (dit is een natuurlijk alternatief voor deet)
 • Tea tree olie smeren (ander natuurlijk alternatief). Tea tree olie heeft een antibacteriële werking (werkt ook goed tegen roos en jeuk als je het aan je shampoo toevoegt).

Muggensteken verzorgen

Ben je toch gestoken en wil je de jeuk verminderen? Niet krabben, want dat maakt het alleen maar erger. Een koude natte doek of wat ijs helpt tegen de zwelling en kriebels. Je kunt deze producten op de plek van de steekwond smeren:

 • Een mengsel van tea tree olie & lavendelolie (ook kokosnootolie helpt)
 • Tijgerbalsem (Jamong)
 • Tandenpasta

Ben je heel gevoelig voor muggensteken? Gebruik dan een corticosteroïdenzalf of een middel met antihistaminica tegen de hevige jeuk. Ontstaat er ook een blaasje of blaar? Daar kunnen bacteriën in terecht kunnen komen waardoor je een ontsteking krijgt. Neem dit serieus, overweeg een antibioticakuur (en maak ‘m dan wel af).