085 - 051 6051

Hoe een muis te bestrijden

Muizen staan wereldwijd bekend voor het verspreiden van enkele vervelende ziektes bij mensen, zoals Salmonella, Listeria en vele anderen. Eigenlijk zijn het zeer actieve dieren die veel rondrennen als ze op zoek zijn naar voedsel. Je zult merken dat ze vooral in de winter, na de val van hun natuurlijke habitat, binnenshuis migreren op zoek naar warmte, voedsel en onderdak. Zodra muizen zich in je huis vestigen, kan het zeer lastig zijn om van ze af te komen.

Knaagoverlast van muizen?

Muizenoverlast - doorgeknaagde kabel

“Maybe this is why we were having network problems in our house. ” Foto door Jeremiah Roth

Muizenoverlast kan erg vervelend zijn, vanwege hun dwangmatige behoefte om ’s nachts te knagen. Ze hebben de vernietigende gewoonte om elektrische kabels, waterleidingen en gasleidingen door te knagen, met alle gevolgen vandien. Voedselverpakkingen en houtwerk kunnen ook allemaal ernstig worden beschadigd door muizen, wat kan resulteren in ernstige schade zoals vuur of overstroming in huis. Die lieve knaagbeestjes zijn dus niet onschadelijk!

Muizen bestrijden doe je zo

Deze vier muizenbestrijding tips helpen om jou van de muizenplaag af te komen:

1. Elimineer toegangspunten

Eerst moet je je huis vanaf elk instappunt controleren, vooral op plaatsen waar de muis door kan glippen (een kwart inch en hoger). Dit kan een barst, gat of opening zijn die moet worden afgedicht met cement of staal. Vermijd het gebruik van plastic, rubber, hout of iets anders waar muizen gemakkelijk doorheen kunnen knagen. Gebruik een weerstrip voor deurinvoer en raamopeningen en zorg ervoor dat de stoffer onder je deur een verzegeling vormt tussen de deur en de drempel wanneer deze wordt gesloten.

2. Gebruik muizenvallen

Muizenbestrijding wordt makkelijker wanneer je muizenvallen gebruikt. Sommige moderne vallen, zoals een ultrasoon systeem, maken gebruik van geluid om muizen kwijt te raken. Het is ook een goed idee om veel verschillende soorten vallen te gebruiken, vooral de typen die de muizen niet doden. Dit geeft je een betere kans om de muizen te vangen en ze terug te brengen naar hun natuurlijke habitat.

Het kan echter nodig zijn aas te gebruiken om ze naar die val te lokken. Dit kunnen een aantal aantrekkelijke voedingsmiddelen zijn zoals pinda’s, pindakaas, kaas en andere. Als je een actieve kat hebt, kan deze je misschien ook wel helpen bij je muizenjacht.

3. Wees ECHT voorzichtig met muizengif

katten vangen en eten muizen

Let op! Gebruik géén muizengif wanneer er katten zijn. De kans dat je per ongeluk je eigen of iemands trouwe viervoeter doodt is dan erg groot, omdat ook die suffe slaapkat juist ’s nachts verandert in een meedogenloze jager. Daarnaast loop je het risico dat de muis sterft in de spouwen van je muur, waar je vervolgens het muizenlijkje moeilijk kunt verwijderen. Gevolg: een hele nare lucht in huis die pas na vele weken wegtrekt wanneer de muis volledig is opgedroogd. Wees dus ECHT voorzichtig met muizengif.

3. Houd je huis en omgeving proper en schoon

Het is waar dat goede sanitaire voorzieningen muizen niet zullen wegjagen, maar slechte sanitaire voorzieningen zullen hen wel aantrekken. Zorg ervoor dat je daarom je omgeving schoon en vlekkeloos houdt, rommel opruimt en de plaats van afvalverwerking heel goed afdekt. Muizen worden meestal aangetrokken vanwege voedselgeur, dus stofzuig je vloeren en zorg ervoor dat je het aanrecht spic en span houdt, voedsel, kruimels en toegang tot voedselbronnen verwijdert. Bewaar voedsel in glazen potten of luchtdichte containers. Verwijder ook vuil rond je huis, houd het gras laag en vernietig holen en nestplaatsen.

4. Schakel professionele muizenbestrijders in

Het is belangrijk om muizen te bestrijden zodra je er een ziet, omdat ze flexibel en zeer mobiel zijn en zich erg snel voortplanten: de huismuis kan zich het gehele jaar door voortplanten, meerdere nesten krijgen met grote worpen en jongen zijn al na enkele weken geslachtsrijp. Dit kan chaos creëren en van muisbestrijding een moeilijke taak maken. Is de muizenoverlast niet meer hanteerbaar? Dan raden we je aan om een ongediertebestrijder in te schakelen. Ze zijn getraind in muisbestrijding en hebben toegang tot een reeks professionele, milieuvriendelijke tactieken. De muizen bestrijden kosten kunnen verschillen per ongediertebestrijder en hoeveelheid muizen, wees er dus snel bij.