085 - 051 6051

Ook wespen hebben hun functie in de kringloop van de natuur. Maar als je ooit gestoken bent, wil je ze nooit meer tegenkomen en anders direct wegjagen of doodmaken. Deze tips helpen je bij het verjagen van wespen zonder ze te doden.

Waar heb je een grotere hekel aan dan aan wespen? Veel mensen zullen muggen zeggen, of vliegen. Dadt is precies wat wespen doen: ze ruimen ontelbare insecten op zoals de vlieg en de eikenprocessierups en ze eten ook muggenlarven. Maar ze kunnen ook hinderlijk zijn, vooral buiten vanaf augustus. Deze tips verjagen ze op een diervriendelijke manier met middelen die je hoogstwaarschijnlijk al in huis hebt.

 1. Koffie: wespen houden niet van koffie. Zet een paar schaaltjes gemalen koffie neer. Je kunt het ook aansteken met een lucifer, maar dat riekt wel een beetje. Je kunt ook koffie op alumuniumfolie leggen op een theeverwarmer met een waxinelichtje eronder.
 2. Kruidnagel: wespen houden ookal niet van kruidnagel. Plaats een kommetje water met een paar hele kruidnagels. Dat ruikt ook beter voor jouzelf.
 3. Azijn: ook azijn jaagt wespen weg. Zet een schaaltje met azijn op tafel om de wespen te weren. Leg er een paar kruidnagels in voor extra effect.
 4. Gesnipperde ui: ook wespen moeten huilen van een gesnipperde ui: een schoteltje met wat gesneden ui houdt wespen op afstand.
 5. Wierook en rook: steek wierook aan om wespen weg te jagen. Let op! Deze moet niet zoetgeurend zijn maar natuurlijk. Een vuurtje of BBQ met rook werkt natuurlijk ook goed.
 6. Citroen: snij een citroen doormidden of in schijfjes en leg deze op tafel of in een schaaltje. Een speciale citronellakaars werkt ook.
 7. Sinaasappel met kruidnagels: stop een sinaasappel vol met kruidnagels. Stop deze even in de magnetron om te verwarmen (niet koken) en zet hem buiten neer.
 8. Koper: leg wat koperen muntjes in een bakje of los op tafel. Werkt ook tegen mieren.
 9. Ammonia: stop ammonia in een bakje. Stinkt wel weer voor mensen.
 10. Takje tomaat of munt: de geur die de tomatenplant en een takje munt verspreiden, jagen ook wespen weg.
 11. Rot stuk fruit: heb je een rustige plek in de tuin waar je wespen geen probleem vind? Leg daar dan een rotte appel of peer neer.
 12. IJs: hang zakken met bevroren water op als er zon is. De reflecties van de zon belemmert het zicht van de wespen waardoor ze weg vliegen.

Heb je veelvuldig last van wespen? Dan kan het zijn dat je een wespennest vlakbij hebt. Vraag een advies aan om in contact te komen met een ongediertespecialist bij jou in de buurt.