085 - 051 6051

De bedwants of ook wel wandluis genoemd is terug aan een opmars bezig. Hier lees je hoe je bedwantsen kan herkennen en hoe je bedwantsen verwijdert.

Bedwantsen oorzaak

De oorzaak hiervoor kan men vinden in het toegenomen aantal reizigers. Hierdoor komen niet enkel exotische insecten ons land terug binnen maar zo wordt ook de bedwants massaal mee gebracht. Probeer daarom ook steeds bij een verblijf in het buitenland uw koffer niet op de grond te laten staan in uw hotelkamer maar zet hem op de daarvoor voorziene bankjes of op een stoel. Ook de trend om oude tweedehands meubelen te kopen, zorgt voor extra bedwantsenplagen.

De bedwants herkennen is zeer moeilijk. Vooral omdat ze zich verstopt in spleten, kieren, vouwen en plooien van een matras enz. en enkel ’s nachts actief is. Wordt u wakker met vervelende rode, jeukende bultjes op uw huid, dan kunt u best eerst even controleren of er vlooien aanwezig zijn. Is dit niet het geval dan heeft u waarschijnlijk te maken met bedwantsen. De beten komen meestal voor op een rijtje en kunnen, zoals een muggenbeet, hevig jeuken.

Bedwantsen herkennen doe je zo

Bedwantsen in de slaapkamer

Bedwantsen zijn kleine beestjes van amper 5 mm groot met een plat, ovaal lijf. Ze kunnen niet vliegen of springen, enkel kruipen. Ze voeden zich met bloed van warmbloedigen zoals de mens waardoor we jeukende bultjes krijgen. Soms ziet u kleine zwarte puntjes op uw lakens of een hoopje huidschilfers aan hun schuilplaats maar over het algemeen zal u de bedwants niet terug vinden. Je herkent bedwantsen dus aan de symptomen.

Zelf bedwantsen bestrijden?

Door het feit dat je de bedwants moeilijk zelf kunt vinden is het zelf bestrijden van de bedwants uiteraard ook zeer moeilijk. U kunt al het beddengoed wassen op een temperatuur van minstens 60┬░ en de matras zeer grondig stofzuigen en omdraaien. Er zijn speciale stofzuigers op de markt die beloven dat ze alle bedwantsen verwijderen maar dit is niet wetenschappelijk bewezen.

De beestjes verstoppen zich ook in kleine kieren en spleetjes waar de stofzuiger niet bij kan: vandaar de andere naam wandluis. Het stofzuigen van de kamer en de matras helpt zeker wel om de hoeveelheid bedwantsen te verminderen. Dit kan ook met een gewone stofzuiger. Stofzuig hiervoor zeer zorgvuldig de volledig kamer, probeer zoveel mogelijk in spleten en kieren te zuigen. Stofzuig ook de matras zeer grondig en gebruik de hulpstukken van uw toestel om bij moeilijk bereikbare plaatsen als naden van uw matras of hoofdkussen te geraken. Denk er ook aan om meteen daarna uw stofzuigerzak buitenshuis leeg te maken zodat de verwijderde bedwantsen en eitjes niet terug kunnen ontsnappen.

Gebruik van een bedwantsen spray?

Bedwantsen spray voor bestrijding wandluizen

Omdat het gebruik van insecticidenspray schadelijk kan zijn voor gezondheid en milieu wordt deze afgeraden. Door het gebruik van doe-het-zelf middelen, die dikwijls niet sterk genoeg zijn om de bedwantsen te doden, bestaat er een kans dat deze resistent worden aan verschillende middelen en daardoor nog moeilijker te bestrijden zijn.

Bedwantsen bestrijden of laten weghalen?

Bedwantsen herkent en tijd voor actie om deze bedbeestjes te verwijderen? De beste methode hiervoor is om een professionele firma te contacteren. Zij kennen de juiste methodes om van uw bedwantsenplaag verlost te worden. Neem direct contact op.

Afbeelding: Cimex lectularius (bed bug) Door Jacopo Werther