085 - 051 6051

Een specifiek beestje stond recent in schijnwerpers: de bedwants. Die zou aan een heuse opmars zijn begonnen in Parijs, en niet alleen bedden maar zelfs de Parijse metro en andere openbare ruimtes veroveren. Wat voor geheimzinnig beestje is de bedwants (bed bug) precies en is de paniek terecht?

Een van de eerste meldingen over bedwantsen in Parijs:

bedwants tekeningDeze kleine, mysterieuze wezentjes kunnen soms grote zorgen veroorzaken. Dus laten we wat licht werpen op deze geheimzinnige gasten. Bedwantsen zijn piepkleine insecten die hun naam eer aan doen door vooral ’s nachts tevoorschijn te komen om zich tegoed te doen aan het bloed van slapende mensen en soms huisdieren. Ze zijn plat, bruinachtig en een beetje lijken op appelpitjes. Onderschat ze echter niet vanwege hun grootte; ze kunnen behoorlijk vervelend zijn!

Waar zitten bedwantsen precies?

Je vraagt je vast af waar deze ongenode gasten zich verstoppen. Nou, bedwantsen verschuilen zich graag in spleten en kieren rondom je bed en meubels. Matrassen, hoofdeinden, en zelfs nachtkastjes zijn hun favoriete schuilplaatsen. Ze zijn nachtelijke wezens, dus overdag zijn ze vaak moeilijk te spotten.

Let op tekenen zoals jeukende beten op je huid, kleine bloedvlekjes op lakens, en donkere puntjes (bedwantsenpoep, bah!) op je matras. Gelukkig zijn bedwantsen meestal niet gevaarlijk voor je gezondheid, maar ze kunnen wel voor flinke jeuk en ongemak zorgen. Krabben die beten!

Bedwantsen voorkomen en bestrijden

Wil je voorkomen dat bedwantsen jouw rust verstoren? Houd je huis schoon en geordend, en controleer op mogelijke toegangspunten. Als je op reis gaat, inspecteer dan je hotelkamer op verdachte plekken voordat je je koffers uitpakt. Wat als je denkt dat je bedwantsen hebt? Een paar praktische stappen om te proberen als je nog niet gillend gek wordt en direct een professional belt.

Tips om bedwantsen te bestrijden

 • Besmette kleding en beddengoed op hoge temperatuur! Was en droog ze op hoge temperaturen om de bedwantsen te doden. Vergeet niet om je matras en meubels grondig te inspecteren!
 • Op reis? Wees voorzichtig! Houd je bagage van de vloer en gebruik koffers op standaards om te voorkomen dat bedwantsen aan boord gaan van jouw persoonlijke reiswagen! Voordat je je koffers uitpakt, inspecteer je de hotelkamer grondig. Zoek naar tekenen van bedwantsen, zoals bloedvlekken op lakens of kleine donkere vlekjes op matrassen.
 • Houd je huis schoon en geordend. Inkoper maar waar, want bedwantsen houden van rommelige plekken om zich te verstoppen. Houd je huis opgeruimd en verminder zo de schuilplaatsen voor deze beestjes.
 • Gebruik bedwants-proof hoezen: Bescherm je matras en kussens met speciale bedwants-bestendige hoezen. Deze hoezen sluiten bedwantsen in en voorkomen dat ze zich kunnen voeden.
 • Vermijd tweedehands meubels en matrassen. Wees voorzichtig bij het kopen van tweedehands meubels of matrassen en denk even twee keer na voordat je een matras op straat meeneemt. Bedwantsen kunnen zich verbergen in gebruikte items en zo je huis binnenkomen.

Schakel professionele bestrijders in voor bedwantsen

Bedwantsen kunnen een onwelkome verrassing zijn. Echt last ervan en wil je ze snel de deur uit? Bel een professional! De bestrijding van deze beestjes is geen eenvoudige doe-het-zelftaak helaas. Een ervaren ongediertebestrijder kan je helpen om ze te verjagen.

Jamaar die Fransen dan?

Eind september waren er dus allerlei meldingen:

 • Bedwantsen in het metronetwerk van Parijs, RER, op de stoelen, en metrolijn 8, volgens Twitteraars.
 • De Franse krant Le Parisien (“De Patrijsenaar”) kopte met “De Grote Invasie”.
 • Ook TikTokkers gingen reageren: daar gaat de vakantie naar Parijs. Zie #bedbugsinparis.
 • Zodat het gemeentebestuur van Parijs moest reageren en roepen om dringende maatregelen.
 • Maar wat blijkt volgens de krant LibĂ©ration? Dat beestje in alle video’s en meldingen is helegaar gĂ©Ă©n bedwants. Of het videomateriaal was van een ongediertebestrijder die bedwantsen bestrijdt.
 • Toch overlegden de Franse Minister van Transport met vervoersorganisaties op 4 oktober – toepasselijk op dierendag – voor de aanpak.

Zoals het Jeugdjournaal samenvat: nepnieuws. Zie: