085 - 051 6051

Je hebt zojuist geconstateerd dat er boktorren in je hout zitten en je wil ervan af. Wat nu? Je kunt er soms zelf wat aan doen, maar je kunt ook Bestrijders inschakelen. Wij zorgen er dan voor dat je zo snel mogelijk van je boktorren af bent. We inspecteren in welke mate er sprake is van ongedierte en wat er nodig is om ervoor te zorgen dat je weer van je woning kan genieten zonder ongedierte. We maken een plan van aanpak en voeren dit vervolgens uit. Ook kan je huis gelijk ontsmet worden dankzij een grondige schoonmaak die ervoor zorgt dat alle dode beestjes en gifrestanten worden verwijderd. Wil je voorkomen dat de ongedierte terug komt? Dan helpen wij je een preventieplan maken en kun je onze beste middelen aanschaffen voor eigen gebruik.

Hoe bestrijd ik boktorren zelf?

Ja, dat kan. Het is dan nog de vraag hoe je dat moet aanpakken. Welke middelen heb je bijvoorbeeld nodig om de beestjes te bestrijden? Wanneer je vermoedt dat er boktorren door je huis sluipen, kun je je hout eerst voorbehandelen. Dit doe je door je hout vochtvrij te maken. Dit is de eerste stap om je meubels en houtwerk vrij te maken van het ongedierte. Schuur het hout na het vochtvrij maken ervan en stof het goed af. Door deze stappen te ondernemen zorg je ervoor dat het bestrijdingsmiddel zo goed mogelijk kan intrekken en het hout dus nog beter beschermd blijft.

Zo kan je zelf de boktor bestrijden

Kleine voorwerpen

Heb je kleine voorwerpen die besmet zijn met boktor? Dan kun je die ook invriezen. Dat gaat natuurlijk niet zo makkelijk met meubels, behalve als je over een grote vrieskast beschikt, maar kleine voorwerpen die je in de vriezer kunt plaatsen, kunnen op die manier vrij gemaakt worden van de boktor.

Je eigen keukenkastje

Vaak zijn de middelen die je zelf in de schoonmaakkast hebt staan niet voldoende om de boktor mee te bestrijden. Ammoniak, chloor, azijn en spiritus trekken niet goed in het hout en werken dus nagenoeg niet. Zelfs terpentine zal de klus niet klaren. Werk ook niet met giftige middelen, die kunnen schadelijk zijn zoals permethrin wat zelfs kankerverwekkend is. Om zeker te weten dat je boktorren op een juiste en veilige manier verwijderd worden, kun je het beste professionele hulp inschakelen.

Hoe kun je zien of je boktor hebt?

Vaak kun je de aanwezigheid van deze vervelende beestjes herkennen aan het boormeel dat je onder het aangetaste hout ziet liggen. Je kunt, om te controleren of de boktorren nog actief zijn, een papiertje onder het aangetaste hout leggen. Zie je nieuw boormeel? Dan zijn de beestjes nog actief en is het zaak om ze zo snel mogelijk te bestrijden.

Zien of een boktor actief is

De tekenen van een boktor

Soms hoor je de beestjes zelfs aan je hout knagen. Daar wil je natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Opvallende gaten in het hout zijn ook een teken dat er wel eens hele vervelende beestjes in jouw huis aanwezig zijn. Zo zijn gaatjes van 1 tot 2 millimeter, de uitvliegopeningen, een typisch teken van boktorren. Het kan zelfs jaren duren voordat een larve uitgroeit tot een volwassen boktor. Wie weet heb je er dus al wel langer last van dan je nu denkt.

Hoe komt een boktor in huis?

Vaak komen boktorren voor op zolder en in de kelder. Simpelweg, omdat daar veel hout aanwezig is. Dit is dus dé perfecte plek voor boktorren om zich lekker te nestelen. Vaak komen boktorren binnen op of in het hout dat jij binnen haalt. Controleer dit dus altijd. Vaak gaat het om haardhout. Het is onbehandeld en bevat geen giftige stoffen waardoor boktorren zich hier maar al te graag in nestelen. Uiteindelijk kunnen de beestjes zich uitspreiden naar ander hout in je woning.

Wat kost een boktor behandeling?

Een behandeling om boktorren te bestrijden, kost bij ons €3 tot €6 per vierkante meter. Dit hangt onder andere af van de mate van bestrijding die nodig is. Vraag een vrijblijvende offerte aan op onze website.

Boktor bestrijden

Hoe voorkom je boktor?

Het kan lastig zijn om boktorren volledig te voorkomen. Er is gelukkig wel een aantal dingen dat je kan doen om er zoveel mogelijk voor te zorgen dat de kans verkleind wordt dat de vervelende beestjes bij jou in huis komen.

Bewerkt hout

Haal je hout binnen voor bijvoorbeeld de open haard of om te verwerken in je huis door middel van meubels? Controleer dit dan altijd en zorg ervoor dat je geen besmet hout binnenhaalt. Ook het aanbrengen van een verflaagje op het hout dat je binnenhaalt kan ervoor zorgen dat het moeilijker wordt voor boktorren om in het hout te kruipen. Ook zullen eitjes niet gauw gelegd worden in het hout, want boktorren houden simpelweg niet van bewerkt hout. Je kunt ook een bestrijdingsmiddel gebruiken alvorens je een boktor hebt aangetroffen. Zo verklein je ook de kans dat een boktor zich gaat nestelen. Houd de temperatuur in je huis onder de 25 graden, ook dat draagt bij aan het voorkomen van boktorren.