085 - 051 6051

Zilvervisjes brengen geen schade aan je gezondheid toe, maar toch heb je ze liever niet in huis. Zaken als boeken kunnen ze namelijk wel beschadigen en bovendien vinden veel mensen de aanwezigheid van deze glibberige, vliegensvlugge diertjes geen prettig idee. En dus gaat men op zoek naar manieren om zilvervisjes te bestrijden. De kruipende insecten zijn vooral actief in het donker en komen in zowel oudere als nieuwe woningen voor. Je kunt ervoor kiezen een ongediertebestrijder in de arm te nemen, maar er bestaan ook voldoende huismiddeltjes om zilvervisjes te bestrijden.

Het zilvervisje

Zilvervisjes lijken overigens sterk op papiervisjes. Echter bestaat er wel een verschil. De laatstgenoemde soort voedt zich vooral met papier en karton en de eerstgenoemde voornamelijk met schimmel en voedselresten. Papiervisjes komen in iets drogere omgevingen voor, zijn bruiner van kleur en hebben sprieten aan de achterzijde die net zo lang als hun lijf zijn. Die van zilvervisjes zijn korter. Zilvervisjes zijn ook bekend onder de naam suikergast, omdat ze op samengestelde koolhydraten afkomen. Het bestrijden van zilvervisjes is lastig, omdat ze zich goed weten te verstoppen. Pas daarom het liefst meerdere van onderstaande tips tegelijk toe.

1. De luchtvochtigheid in huis terugdringen

Zilvervisjes bestrijden is vaak noodzakelijk in vochtige omgevingen. De beestjes kunnen alleen overleven in een omgeving waar de luchtvochtigheid 50% of hoger is. Je maakt het ze dus al een stuk lastiger wanneer je goed ventileert. Het beste doe je dit door ramen en deuren tegenover elkaar open te zetten. Ook mechanische ventilatie heeft merkbaar effect. Behalve van luchtvochtigheid houden zilvervisjes ook niet van koude buitenlucht. Zilvervisjes bestrijden betekent ook je woning minder aantrekkelijk voor ze maken, door te voorkomen dat het er warmer dan 22 graden wordt.

Zilvervisjes bestrijden met luchtvochtigheid

2. Het dichten van naden en kieren

Zilvervisjes kunnen overal vandaan komen. Via kieren en naden dringen ze je woning binnen. Eenmaal binnen kunnen ze zich op dezelfde manier naar andere ruimtes verspreiden. Voor hun ultraflexibele lichaam, dat ze in visachtige bewegingen voortbewegen, vormt zelfs de nauwste opening geen probleem. En hebben ze eenmaal een plek gevonden waar ze zich prettig voelen, dan gaan ze er ook niet zomaar weer weg. Kit naden en kieren dus goed dicht om zilvervisjes te bestrijden.

3. Boeken en fotoalbums beschermen

Denk je aan het bestrijden van zilvervisjes, dan denk je vooral aan methodes om met ze af te rekenen. Echter is het minstens zo belangrijk om je spullen tegen hun aanwezigheid te beschermen. Aangezien de kleine, glibberige diertjes gek zijn op papier, zijn boeken vaak het slachtoffer van hun eetlust. Vooral op de lijm die de pagina’s bij elkaar houdt, zijn ze gek. Deze levert namelijk koolhydraten op. Berg je boeken en andere papieren van waarde daarom het liefst op in afsluitbare plastic opbergboxen.

Zilvervisjes zitten tussen de boeken

4.  Geurtjes inzetten om zilvervisjes te bestrijden

Etherische oliën doen ons niets dan goed, maar je kunt er zilvervisjes mee bestrijden. De oliën zorgen er namelijk voor dat de geur- en smaaksensoren van de beestjes overbelast raakt. Zo kunnen ze deze niet meer gebruiken om voedsel te vinden. Het zilvervisje heeft daarvoor geen alternatief, want het kan niet goed zien. Vooral lavendelolie heeft effect. Dezelfde uitwerking heeft ook een toiletblokje. Je maakt een klein sneetje in het cellofaan zodat de lucht vrijkomt en legt deze op de plekken waar je de zilvervisjes hebt gezien.

5. Honing of aardappelen

Wil je zilvervisjes bestrijden, dan kan dit ook met behulp van enkele basic voedingsmiddelen die je ongetwijfeld in huis hebt. Een alternatieve zilvervisjesval maak je bijvoorbeeld met honing, dat je op een bakpapiertje smeert en op de plekken neerlegt waar zilvervisjes voorkomen. Deze blijven aan de honing vastplakken. Omdat de diertjes gek zijn op koolhydraatrijk voedsel, kun je ook aardappels inzetten om zilvervisjes te bestrijden. Je legt stukjes daarvan in een open zakje en plaatst deze in de ruimte waar de insecten leven. Knoop het zakje later dicht en gooi het, inclusief zilvervisjes, weg.Honing inzetten tegen zilvervisjes

 

6. Azijn

Ook azijn helpt goed bij het bestrijden van zilvervisjes. Je maakt een mengsel van 50% azijn en 50% water en vult hiermee een spuitfles. Schud de bestanddelen goed door elkaar en breng de spray aan op plekken waar de zilvervisjes voorkomen. Laat de azijn rustig drogen, maar zorg ervoor dat je goed ventileert. De sterke geur kan namelijk als onaangenaam worden ervaren. Extra aandacht voor badkamer en toilet is bij het bestrijden van zilvervisjes op deze manier geboden, want daar houden ze zich nu eenmaal het vaakst op.

7. Biologische middelen om zilvervisjes te bestrijden

Zijn de bovenstaande tips voor het bestrijden van zilvervisjes niet afdoende gebleken? Of wil je het probleem meteen zo drastisch mogelijk aanpakken? Kies dan voor een bestrijdingsmiddel, maar altijd op biologische basis. In tegenstelling tot chemische bestrijdingsmiddelen bevatten deze geen insecticiden, waardoor ze veilig zijn voor het gebruik in en rond de woning. Bovendien ben je zo ook een stuk milieuvriendelijker bezig. Sommige van deze middelen zijn specifiek geschikt om zilvervisjes te bestrijden, terwijl andere in het algemeen tegen vliegende en kruipende insecten optreden.